Durerea tacuta a inchiderii emotionale
Suferinta cauzata de retinerea emotionala poate fi mai chinuitoare decat abuzul verbal sau chiar fizic. Retinerea emotionala este tipul de abuz despre care se vorbeste cel mai putin.
Raceala inlocuieste caldura. Tacerea inlocuieste conversatia. Sfidarea inlocuieste respectul.
Retinerea emotionala este, cred eu, cea mai dura tactica de a face fata atunci cand incearci sa creezi si sa mentii o relatie sanatoasa, pentru ca retinerea emotionala joaca temerile noastre cele mai profunde – respingere, nevrednicie, rusine si vinovatie …
Esti disperat de singur , chiar daca persoana care te-ar putea mangaia impartasind chiar si un singur cuvant cu ttine este chiar acolo, vizavi de tine la masa, asezat langa tine la film, sau in acelasi pat cu tine, surd la cuvintele tale , orb la agonia ta.
Cand vorbesti, ai putea la fel de bine sa vorbesti cu zidul, pentru ca nu vei primi un raspuns, decat poate, daca esti norocos, un mormait respingator. Si cu cat vorbesti mai mult despre orice conteaza pentru tine, cu atat mai mult incerci sa afirmi ca ai probleme, cu atat mai probabil partenerul tau va fi tentat sa minimalizeze sau sa ignore ceea ce spui si sa te lase in frig.
Intreaba-te : sunt aici? Vreau sa spun ceva acestei persoane? Contez? Chiar exist?
Daca plangi singur pe un sloi de gheata de retinere emotionala, si nu e nimeni acolo sa te auda, ai facut de fapt un sunet? Realizarile tale nu sunt recunoscute, contributiile tale nu sunt mentionate, prezenta ta in cel mai bun caz recunoscuta, si orice efort de a face fata prapastiei este respins. Franghia pe care o arunci peste prapastie vine inapoi spre tine ca un bici.
Devii patetic – pledand, implorand, literalmente in genunchi, cerand scuze pentru tot, oferind lucruri care sunt dezagreabile pentru tine, promitand sa fie mai bine, doar pentru a reasigura afectiunea partenerului tau.
Esti ca un batran eschimos pe moarte, infasurat in piele si plasat pe un sloi de gheata ca sa plutesti departe in Marea de dincolo. Doar ca tipi: „nu sunt pe moarte! Nici macar nu sunt bolnav! Sunt perfect sanatos! „dar tacerea partenerului tau spune cuvintele:” esti mort pentru mine. „
Si moartea, moartea intra in constiinta ta ca o opțiune. Moartea incepe sa se simta ca o alternativa viabila, o modalitate de a obtine usurare de la durerea insuportabila.
Retinerea emotionala este de obicei un raspuns la incercarea ta de a te ridica.
Si, probabil, cea mai profunda durere vine de la insistența partenerului tau ca meriti sa fii tratat in acest fel, meriti sa fii pedepsit, si daca renunti la optiunea ta prosteasca de a avea o relatie sanatoasa, comunicativa intre doi parteneri egali si revi la dominatia emotională si abuz, atunci grija, compasiunea, comunicarea si legatura, calduroasa de dragoste, se vor întoarce. Si s-ar putea sa functioneze -timp de cinci minute, cinci ore, chiar cinci zile -pana cand te impui din nou.
Adevarul este ca grija, compasiunea, comunicarea, conexiunea, dragostea , nu ar trebui sa fie niciodata conditionate si retinute cu vointa, NICIODATA , cu exceptia cazului in care relatia este deja consumata si ai nevoie sa tragi o limita pentru a stabili noua ta viata.
Cu cat incerci mai mult sa creezi o relație sanatoasa, cu atat mai mult partenerul tau disfunctional va retine lucrurile care nu duceau la o relatie sanatoasa.
